• Dirkshorn Zaterdag 2 Seizoen 2015-2016

Dirkshorn ZA. 2: de mannen van Marinus

De eerste indrukken zijn erg goed. Na de verhuizing begin ik me al erg op mijn plaats te voelen in Dirkshorn. Ik ben er zelfs uitgekomen hoe ik mijn twee grote passies, voetbal en reizen, kan combineren. Vv Dirkshorn heeft namelijk sinds kort een nieuw zaterdag team. Omdat er in de regio niet heel veel teams zijn van hetzelfde niveau, spelen zij hun wedstrijden door heel Noord-Holland. Hoe kan ik deze schitterende provincie nou beter leren kennen dan door deze olijke groep jongemannen te volgen en hun avonturen te beschrijven?

Na de helaas net verloren bekerwedstrijd bracht de eerste competitiewedstrijd de mannen van coach Calvin Ruijs, of zoals ze zichzelf noemen, de mannen van Marinus, naar Volendam. RKAV Volendam 6 was met namen als Mühren en Tuyp een gevreesde tegenstander. Marinus zelf was helaas verhinderd vanwege een vakantie in Italië. Daarentegen maakten Maarten Kraak, Bart de Pee en Chris Moerland zich op voor hun debuut.

Er was veel reuring op prachtige complex, gelegen naast het Kras Stadion. Het leek alsof het hele dorp was uitgetrokken voor de strijders uit Dirkshorn. Dat bleek een misvatting. Er bleken gewoon 12 wedstrijden tegelijkertijd gespeeld te worden. Dirkshorn moest het doen met supporter Daan de Boer, die 20 minuten na aanvang het team kritisch, doch rechtvaardig trachtte te motiveren en ondergetekende.

Op dat moment had Arnt Piek Dirkshorn zojuist op 1-1 gezet. “Wereldgoal” was de algemene consensus op het veld. Piek tekende daarmee voor het historische eerste doelpunt van zaterdag 2. Dirkshorn was daarvoor ongelukkig op achterstand gekomen. Er zouden nog meer ongelukkige momenten volgen. Swen van Beek wist Dirkshorn in eerste instantie nog te behoeden van een achterstand door een penalty te keren, na een ongelukkige handsbal van Maarten Kraak, maar daarna ging het hard. Bij een stand van 5-1 wist Dirkshorn nog iets terug te doen in naam van Paulo Ramler die zijn eerste van de 30 doelpunten dit seizoen wist binnen te prikken. Er leek wat te gebeuren bij Dirkshorn, maar al snel kreeg het de deksel op de neus. Te gretig werd er aangevallen en Volendam profiteerde dankbaar van de geboden ruimte. Keeper van Beek keerde nog enkele malen knap, maar kon niet voorkomen dat Volendam verder uitliep. Bij een stand van 7-2 floot de scheidsrechter af en kon Dirkshorn met de staart tussen de benen terug naar het Straatfestival.

Coach Calvin Ruijs bleef optimistisch. “Je merkt dat een aantal jongens een tijdje niet meer gevoetbald hebben. Het team is nog niet erg op elkaar ingespeeld en de slimmigheidjes ontbreken. Die slimmigheidjes zie je wel terug bij de tegenstander. Volendam 6 is gewoon een hele stugge ploeg. Je moet als collectief een goede dag hebben om het deze mannen lastig te maken. Die hadden we simpelweg niet.” De coach maakt zich nog geen zorgen om zijn eigen positie. “Ik heb wel wat zakdoekjes gezien, maar er schijnt hier een griepje te heersen. Niks aan de hand dus.”

Is het dan allemaal huilen met de pet op? Zeker niet. De ontwikkeling van Colin “Mini” Tijsen is nu al spectaculair te noemen. Paulo Ramler speelde voor het eerst sinds 2 jaar (!) weer eens de volle 90 minuten mee. Het vertrouwen dat Arnt Piek uitstraalt is een regelrechte openbaring. Stefano Previti mist nog wat spelritme na een jaar blessureleed, maar heeft de potentie om een dragende speler te worden. Naast de opleving van deze spelers is het fijn om met Maarten Kraak, Bart de Pee, Edo Pieters, Swen van Beek en Marinus Dees zoveel spelers weer te zien schitteren in het prachtige witte tenue. Het wachten is nog op de rentree van Victor Buitenhuis en Dennis Verbruggen.

Volgende week wacht Opperdoes. In ’88 verloor Nederland ook de eerste wedstrijd. Niks aan de hand.