• Dirkshorn Zaterdag 2 Seizoen 2015-2016

Dirkshorn ZA 2: Ploeger breekt de ban voor de mannen van Marinus

Het was even terug dat uw verslaggever een wedstrijd van Dirkshorn Zaterdag 2 mocht aanschouwen. Vakantie, overwerk en drie maanden winterstop deden de banden wat vervagen. Inmiddels blijkt alles te kloppen bij de mannen van Marinus en werd Reiger Boys met 7-0 over de knie gelegd.

Coach Calvin Ruijs stond onder druk. De laatste punten waren alweer enkele maanden geleden behaald en de witte zakdoekjes werden in grotere mate zichtbaar, al kan dat ook met de heersende griep te maken hebben. Tegen Reiger Boys moest de coach het ook nog eens doen zonder topscorer Paulo Ramler, die vanwege werkzaamheden niet aanwezig was. Ramler bleek niet onmisbaar te zijn.

Na een inspirerende wedstrijdbespreking ging Dirkshorn vol vertrouwen de eerste helft in. Coach Ruijs had zijn fantasie de vrije loop gelaten en het team laten starten met een gelegenheidsvoorhoede, bestaande uit Marinus Dees, Bart Ploeger en Gruh. Het bleek een gouden greep.

In eerste instantie waren beide teams gelijkwaardig, Swen van Beek hield zijn ploeg enkele malen op de been, totdat Ploeger zijn eerste doelpunt van de middag binnen kopte op aangeven van Nick en Siemonsma. Niemand kon vermoeden wat er zou volgen.

Uit een corner viel de bal per ongeluk voor Ploeger zijn voeten, wat de 2-0 betekende. Binnen het half uur was de hattrick compleet. Ploeger kapte zijn directe tegenstander uit en schoot de bal met links voorbij de doelman.

Reiger Boys kwam er inmiddels niet meer aan te pas. Bas Burger stond zijn mannetje achterin en ook backs Edo Pieters en Mini schenen onpasseerbaar. En anders was daar Christus Moerland om de helpende hand te bieden. Ook het middenveld met Arnt Piek, Victor Buitenhuis, Nick en Siemonsma liet zich niet in war brengen door de tegenstander en zocht continu de voetballende oplossing. Het resulteerde 3 minuten na rust in de 4-0, toen Piek wederom Ploeger wist te vinden die zijn 4e (!!!!!!!!) van de middag beheerst achter de keeper schoot. Daar had het niet hoeven eindigen, maar de paal stond een 5e treffer in de weg.

Coach Ruijs gunde de gelegenheidsspits zijn publiekswissel, maar dat betekende niet dat Dirkshorn gas terug nam. Integendeel! Edo Pieters tekende op ongekende wijze voor de mooiste treffer van de middag. Zijn pegel van 30 meter eindigde onberispelijk in de bovenhoek. Bas Burger volgde zijn voorbeeld, maar koos voor een meer beheerste vorm, met de binnenkant van de voet. Toen na prachtig samenspel ook nog de 7-0 op het bord kwam was het feest compleet.

Dat betekende niet dat er niets meer gebeurde. Maarten Kraak slalomde op voor hem karakteristieke wijze langs de volledige verdediging, maar zijn schot miste de kracht om de keeper te verschalken. Marinus gaf zijn wekelijkse panna en Bryan Groenia zag zijn sterke wedstrijd niet beloond worden met een doelpunt.

Coach Ruijs zocht de verklaring van het succes voornamelijk bij zichzelf. "Het getuigt natuurlijk van een enorm inzicht en vooral veel gogme om je team in deze samenstelling de wei in te sturen. Normaal gesproken verzin ik de opstelling ter plekke, maar deze keer heb ik het eens volledig anders aangepakt. Voorbereiding, dingen. Dat was nog helemaal niet makkelijk. Ik moest de hele tijd de bal uit de sloot halen. Maar dat is die bezieling he. Dat zie je ook bij Guardiola. Niet dat ik mezelf met hem wil vergelijken, maar die doet dat ook best leuk."

Op de vraag of Paulo Ramler naast zijn titel als topscorer ook zijn plaats voorin kwijt is geraakt was het antwoord van de coach kort en bondig:

"Wie?"