• AZ in Dirkshorn

  Eredivisieclub AZ kun je beschouwen als kind aan huis bij V.V. Dirkshorn. Sinds juli 2003 is de club uit Alkmaar maar liefst zeventien keer op visite geweest in Dirkshorn en dat kunnen niet veel clubs uit de Noordkop zeggen.

  Omdat de Alkmaarders de degens alleen tegen een waardige tegenstander kruisen, wordt er in Dirkshorn altijd met een combinatieteam gespeeld. Deze formatie bestaat uit enkele spelers van Dirkshorn, aangevuld met topspelers uit de regio. Dat alle voetballers de uitnodiging met veel enthousiasme ontvangen, geeft aan dat het altijd een groots en gezellig evenement is.

  Naast dat het een grote eer is om AZ op bezoek te krijgen, is het voor Dirkshorn een mooie gelegenheid om zich nog positiever te profileren in de omgeving. Het is alle jaren een groot feest en de duizenden toeschouwers krijgen, met de wedstrijd en de gezelligheid na afloop, meer dan waar voor hun geld.

  Dat het iedere editie weer een enorm succes is, komt met name door de inspanningen van de vele vrijwilligers. Deze mensen staan altijd te popelen om hun steentje bij te dragen en daar zijn wij hen bijzonder dankbaar voor. Zonder deze enthousiaste vrijwilligers kunnen dit soorten evenementen geen doorgang vinden.

  In 2013 hield de zogenoemde regioselectie lange tijd knap stand, maar uiteindelijk bleek AZ de langste adem te hebben. Op 4 juli 2015 speelden de twee grootmachten opnieuw tegen elkaar. Na een fantastische eerste helft, waarin Wieringermeer-aanvaller Kevin de Bruin met twee treffers voor een 2-1 voorsprong zorgde tegen AZ, schakelde de betaaldvoetbalclub na de rust een tandje bij: 2-7. Op 1 juli 2017 mocht Dirkshorn de eredivisionist uit Alkmaar opnieuw verwelkomen voor een oefenwedstrijd tegen de Regioselectie. Met recht een regionale ploeg die keer, want de formatie was samengesteld met meer echte regionale talenten dan anders. De Alkmaarders trokken met 1-7 aan het langste eind, alleen Michael Lanting was vanaf de strafschopstip trefzeker voor de Regioselectie. En tijdens de zonovergoten editie van 29 juni 2018 zagen duizenden toeschouwers hoe de Regioselectie opnieuw alle registers opentrok om het AZ lastig te maken, een nederlaag werd ook toen niet voorkomen (2-5).

  In totaal speelde AZ acht keer tegen een regionaal combinatieteam. Daarnaast werd er eenmaal in de seizoenvoorbereiding tegen MVV geoefend en op 14 juli 2015 werd een internationale oefenwedstrijd gespeeld tegen het Schotse Dundee United, met een einduitslag van 3-1 voor AZ. En op 6 juli 2017 waren de Alkmaarders op het veld van Dirkshorn met diezelfde cijfers te sterk voor de Oekraïense opponent Oleksandria FC. Ook in 2018 trof AZ in Dirkshorn een buitenlandse opponent. Op 7 juli kwam het Deense Midtsjylland langs voor een onderonsje met de eredivisionist uit Alkmaar, beide ploegen hielden elkaar toen in evenwicht: 1-1. In 2019 was er helaas geen ruimte voor een oefenwedstrijd van de Regioselectie tegen AZ. Maar het veld van Dirkshorn werd in dat jaar wel twee keer gebruikt door AZ in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op 22 juni rekende de eredivisionist af met Eendracht Aalst (3-1) in de Centurymatch ter viering van het honderdjarig jubileum van de Belgische ploeg. En een week later kwam oude bekende Oleksandria FC weer eens naar het dorp. Die ploeg nam de plek in van Maccabi Tel Aviv en won met ruime cijfers (0-3) van AZ.

  Na een dankzij corona bijzonder rustig 2020, wisten de Alkmaarders hun weg naar Dirkshorn een jaar later weer te vinden. De eredivisionist werkte in 2021 maar liefst drie oefenwedstrijden af op onze grasmat en niet tegen de minste tegenstanders. Zo overtuigde AZ op zaterdag 3 juli bijvoorbeeld eerst tegen NEC uit Nijmegen: 4-1. De doelpunten werden toen gemaakt door Myron Boadu, Zakaria Aboukhlal en Sam Beukema (twee keer). Een week later bracht Anderlecht een bezoek aan onze voetbalvereniging om het AZ toen een stuk lastiger te maken (1-1). Opnieuw was Zakaria Aboukhlal trefzekers namens de club uit Alkmaar. En op woensdag 28 juli deed AZ nog één keer Dirkshorn aan om het op te nemen tegen het Griekse OFI Kreta. Dat duel werd vrij probleemloos gewonnen door de formatie van trainer Pascal Jansen (2-0) na doelpunten van Albert Gudmundsson en Jorn Berkhout.

  In het seizoen 2022 - 2023 werkte AZ de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding af op de grasmat van Dirkshorn. In dat duel was PEC Zwolle de tegenstander. Op die zaterdag 2 juli, een zonovergoten dag, was de formatie uit Alkmaar met 3-1 te sterk. In de eerste helft opende Yusuf Barasi de score en niet veel later was ook Mayckel Lahdo trefzeker: 2-0. Laatstgenoemde maakte, net als aanwinsten Mees de Wit en Jens Odgaard, zijn eerste minuten in het rood-witte shirt. Na de rust maakte Vangelis Pavlidis er 3-0 van alvorens Chardi Landu iets terugdeed namens PEC Zwolle. Net als altijd waren er weer honderden toeschouwers naar de wedstrijd gekomen. Het was wederom een groot succes.

  Een jaar later, in de voorbereiding op het seizoen 2023 - 2024, was het weer raak. Maar dit keer zat er een extra bijzondere lading aan de twee wedstrijden die AZ afwerkte op de heilige grasmat van VV Dirkshorn; het 20-jarig jubileum van de samenwerking tussen AZ en VV Dirkshorn was een feit! Dat werd eerst gevierd op zaterdag 8 juli met een duel tegen de Oekraïense topclub Shaktar Donetsk. Onder werkelijk tropische omstandigheden en voor het oog van bijna 2.500 toeschouwers (onder wie veel prominenten en zelfs oud-bondscoach Bert van Marwijk) maakten de beide teams er een heerlijk schouwspel van. Shaktar was volgens verwachting een geduchte tegenstander voor AZ en uiteindelijk verscheen er een 3-3 stand op het scorebord. Voor AZ scoorden Mees de Wit, Yusuf Barasi en nieuwe aanwinst Ruben van Bommel, waardoor opa Bert weer tevreden richting Limburg kon. En op woensdag 19 juli kwam AZ opnieuw langs, om het op die dag op te nemen tegen het (toen nog) Norwich City van Tim Krul. Ook toen stond het sportpark van VV Dirkshorn vol met fans en andere enthousiaste toeschouwers. Die partij was met een 1-1 eindstand minder spectaculair dan die tegen Shaktar Donetsk, maar een groot succes was het wederom.

  Voor foto’s van de vorige edities, kunt u terecht op de fotoboeken onder dit artikel.

 • AZ 2023

 • AZ 2022

 • AZ 2021

 • AZ 2019

 • AZ 2018

 • AZ 2017

 • AZ 2016

 • AZ 2015