Vanwege het 10-jarige bestaan van de 'Maandagmorgengroep' bij de voetbal willen wij deze belangrijke groep wat extra aandacht geven. Deze sterkhouders eens flink in het zonnetje zetten.
De groep is in 2012 opgericht door Marius Kant en de eerste tijd werd hij alleen vergezeld door Willem Dekker. Hij wilde met enkele oudere mannen wat gaan betekenen voor de club. Geen moeten maar vooral een sociaal gebeuren. Marius is helaas overleden en Willem geniet van zijn rust en oude dag maar we zijn deze 2 mannen veel dank verschuldigd voor het opstarten in de beginperiode.
De club bestaat nu uit 13 mannen plus Riekus de Vries, en de laatste geniet vooral van de koffie en koek. Ook kijkt hij vanuit zijn stoel of op de rollator kritisch toe of alle werkzaamheden goed worden uitgevoerd.
De harde werkers zijn Peter de Boer, Piet Dam, Jan van Rijn, Gerard van der Sluis, Cor Kant, Dirk Drijver, Fred Horeman, Henk Rijs, Kees Mink, Jan Duinkerken, Jan Smit, Jan Wilthagen en Jan van der Molen.
De naam van de groep varieert van maandagmorgen club/groep, grijze muizen, grijze mannen enz. En wie weet wat er de komende jaren nog aan toegevoegd zal worden? De prothese club, rollator brigade of staar geeft gevaar, de tijd zal het leren.
De groep bevat veel disciplines waaronder; fijn mechanica, infrastructuur, tuinarchitectuur, bouwtechniek, schilderspecialist, interieurverzorging, veiligheid en logistieke ondersteuning. Dit klinkt allemaal best wel interessant maar een feit is dat geen klus deze mannen teveel is en dat er altijd wel een specialist valt aan te wijzen.
Waar de maandagmorgen club 10 jaar terug begon zonder enig gereedschap of schoonmaakmiddel is het nu flink uitgebreid. Alles staat nu keurig geordend, waarbij een groot deel in afgesloten kasten, dus het kan altijd weer gevonden worden. Voor grote specifieke klussen wordt er vaak gereedschap vanuit huis meegenomen.
Op maandagmorgen zie je de mannen op de (elektrische) fiets richting de accommodatie aan de Veersloot rijden en de groep is bijna altijd compleet. Het zijn allemaal 70 plussers en enkele gaan richting de 80 jaar. Er wordt af en toe wel gekeken naar nieuwe aanwas maar dit is een hechte groep die het ook wel prima vind zo. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben en dat is goed.
Ze starten om 9 uur met koffie en gebak of koek (bijna altijd gebak!) want er is altijd wel wat te vieren of wat over van het weekeinde. De koffie duurt een half uur tot 3 kwartier en dan worden alle nieuwtjes uitgewisseld, de uitslagen van de voetbal besproken waarbij vooral zondag 1, daarnaast nog veel slap geouwehoer en af en toe een mop. Oftewel een gezellige boel om de ‘werkweek’ te beginnen. Al met al ook genoeg om daarna met de echte werkzaamheden te beginnen.
Na de koffie gaat de groep vol energie aan de gang. Er is een binnenploeg van 6 man en de rest gaat naar buiten.
De buitenploeg houdt zich bezig met snoeiwerk, tegelwerk, graafwerk en technische klussen op het complex.
De binnenploeg is vooral bezig met het vegen en schoonmaken van de keuken, kantine, kleedkamers, toiletten, douches enz. Het is allemaal goed te doen maar een flinke klus als er een feest is geweest.
Daarnaast zijn er nog diverse werkzaamheden zoals vuilnisbakken legen, vlaggen en hoekvlaggen opruimen, oud papier opruimen en ervoor zorgen dat de vuilnis weer op tijd aan de weg wordt gezet. Ook wordt de vloer van de kantine regelmatig helemaal gepoetst en weer in de was gezet. Daarnaast doelnetten omhoog halen, veld herstellen en weer vlak maken, reclameborden schoonmaken, met de motormaaier langs de hekken en de doelpalen, omdat de PRO maaier dat stuk niet mee kan maaien, en de beregeningspomp winterklaar maken. Alle werkzaamheden worden onderling begeleid met veel humor, stekelige kreten en opmerkingen om elkaar op de kast te jagen. Alleen maar zeggen dat het goed gaat is te saai dus dit hoort er helemaal bij!
Naast de maandagochtend worden er vaak nog veel extra uurtjes aan de voetbalclub besteed als er weer een nieuwe klus opdoemt of er om hulp gevraagd wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een bezoek van AZ (tribune bouwen, fietsenstalling enz.). Ze worden dan een ochtend bij gesproken over de plannen en kunnen dan aan de gang. Ook bij het assisteren van de laatste grote klus, de beregening installatie, waren er weer diverse mannen aanwezig voor graafwerk enz. Ze ondersteunen ook vaak als er externe partijen aan het werk zijn zoals bijvoorbeeld voor het plaatsen van hekwerk (gaten boren, borden ophangen enz.) rondom het A veld.
Nu staat (voorlopig) op het verlanglijstje alleen nog een vaste betegelde plek tussen het B – en C veld om de losse doelen neer te zetten. Deze klus zal zeker dit seizoen worden uitgevoerd en blijven er dan geen klussen over? Vast wel maar daar is nu nog geen zicht op.
En als afsluiting nog wat bijzonderheden; tijdens het snoeien is het wel eens gebeurt dat iemand zijn gehoorapparaten strooide en pas na een lange zoektocht werden deze weer gevonden. Gelukkig maar want anders zou het vrijwilligerswerk een dure grap worden.
Er zijn soms ellenlange discussies over hoe een klus aangepakt moet worden. Als voorbeeld de nieuwe brug tussen het A en C veld waarbij het er om ging of het een draai of klapbrug moest worden met of zonder leuning enz. enz. Maar uiteindelijk wordt er altijd een besluit genomen waar iedereen democratisch in is gekend.
Ook het opruimen van de kinderhoek met box en veel klein speelgoed gaat door de oude mannen handen, een herinnering aan vroegere tijden.
Alles bij elkaar opgeteld zijn er in de loop der jaren enorm veel klussen op en rondom de velden en accommodatie uitgevoerd. Het is niet altijd zichtbaar wat deze groep voor de voetbal betekent want het zijn ook veel onzichtbare klussen maar als ze een maand zouden staken dan heeft het direct impact voor de voetbal. Kortom enorm waardevol en gewaardeerd door bestuur en leden en op naar het 15 jarig bestaan in 2027.