• Geschiedenis

  In 1920 werd er voor het eerst gevoetbald in Dirkshorn, toen nog onder de naam DFC. De club speelde in de Westfriesche Voetbalbond. Aanvankelijk was er een (te klein) veld op de plaats van de huidige tennisbanen. Later verhuisde het veld naar de Voorpolderweg, tegenover huisnummer 20. Een gebrek aan financiële middelen betekende in 1924 het einde van de club.

  De voetbalvereniging Dirkshorn werd op 29 juni 1931 officieel opgericht. Vanaf 1935 werd er gespeeld op een veld achter de garage van De Goede. Dirkshorn vierde in 1936 de eerste successen. In drie jaar tijd werden de vierde en derde klasse overbrugd. Van een echt kampioensfeest was echter geen sprake; het bestuur werd het niet eens over de invulling van de festiviteiten rondom de promotie.

  In 1938 neemt er voor het eerst een aspirantenelftal deel aan de aspirantendag in Alkmaar. In de jaren die volgden vocht Dirkshorn zich met hangen en wurgen door de oorlogsperiode heen. Door de schaarste van leer moesten leden de nopjes onder de schoenen goed onderhouden, zodat slijtage aan de bal beperkt bleef. De club bezat in 1946 maar één bal!

  Toch ging het Dirkshorn sportief voor de wind. In die tijd ging het in de tweede klasse tussen Dirkshorn en SRC, de buurman én sportieve vijand uit Schagen. In 1948 gingen beide ploegen voor de titel. Dirkshorn kwam in een onderlinge strijd net iets te kort voor promotie naar de eerste klasse. 750 toeschouwers zagen SRC in Dirkshorn met 0-1 winnen.

  In het seizoen 1949-1950 speelde Dirkshorn met een welpenelftal in de competitie.

  1950 was een belangrijk jaar voor de vereniging. Dirkshorn verhuisde naar het huidige complex aan de Voorpolderweg. Daar moest in 1952 de pijn worden verwerkt van degradatie uit de tweede klasse. Sindsdien ging het bergafwaarts met Dirkshorn. Een jaar later was er niet genoeg geld meer in de kas om de trainer te betalen. Daardoor moesten de trainingen stil gelegd worden.

  In het seizoen 1958-1959 werden zowel de Aspiranten A als het derde elftal kampioen.

  Na 25 jaar voorzitterschap stopt J. van der Sluis in 1963.

  Op 11 juni 1967 nam een aspirantenelftal deel aan de Aspirantendag in Alkmaar.

  In 1970 werd, voor wat betreft de resultaten van het eerste elftal, het nulpunt bereikt; het eerste elftal won in een heel seizoen geen enkele wedstrijd. Er werd slechts vier keer gelijk gespeeld. In 1971 wordt de zaalvoetbalafdeling opgericht en wordt het gerenoveerde veld in gebruik genomen. Met de aanstelling van trainer G. Delis in 1972 en de komst van een aantal nieuwe spelers/inwoners werden de resultaten van het eerste elftal weer beter. De B-junioren werden In het seizoen 1972-1973 kampioen.

  Ook op facilitair vlak ging het steeds beter met de vereniging. Voorzitter W. Hoogland kondigde in 1975 zelfs aan dat Dirkshorn een tweede veld zou krijgen. In dit jaar neemt Dirkshorn ook met een zaterdagelftal deel aan de competitie. Een jaar later werd onder speler/trainer Aart Spruit ook sportief weer een stap omhoog gezet. Naast het eerste elftal werd ook het tweede elftal dat jaar kampioen.

  In deze jaren is het B-juniorenelftal, en later het A-juniorenelftal, onder leiding van Nan Tijsen, zeer succesvol met drie kampioenschappen.

  In 1977 neemt M. Kant de voorzittershamer over. Hij vervulde deze functie 25 jaar en onder zijn leiding vonden onder andere vele aanpassingen aan de accommodatie plaats. In 1978 werd de compleet verbouwde accommodatie feestelijk in gebruik genomen. Dirkshorn beschikte nu ook over een kantine welke geheel door zelfwerkzaamheid van de leden werd gerealiseerd. Een jaar later volgde de in gebruik name van het tweede veld en een trainingsveld. In 1983 wordt het zaterdagelftal kampioen.

  Na een aantal jaren van sportieve wisselvalligheid werd Dirkshorn in 1998 kampioen. Ook worden in dit jaar de gemoderniseerde kleedruimten in gebruik genomen. In 2001 greep Dirkshorn, onder leiding van Berend Schop, in de laatste wedstrijd net naast de titel. Albert Bloothoofd werd in 2002 de nieuwe voorzitter. In 2004 promoveerde de vereniging onder Dennis Kanne en Jan Wilthagen naar de zesde klasse. Ook in het daaropvolgende seizoen werd Dirkshorn zonder veel moeite kampioen.

  In de jaren die volgden versleet Dirkshorn diverse trainers. In 2008 volgde degradatie waarna in 2009 Dirkshorn promotie net aan haar neus voorbij zag gaan. In 2010 slaagde Dirkshorn er weer in om kampioen te worden onder leiding van interimtrainer Bas Kneppers en keerde het terug in de vijfde klasse. Onder trainer René van Marsbergen maakte Dirkshorn, in 2014, de oversteek naar de zo gewenste vierde klasse, waarna een competitie met clubs uit de hele regio, zoals SRC, Con Zelo en Hollandia T, volgde.

  De voetbalvereniging komt samen met het zwembad tot overeenstemming over een uitbreiding van kleedkamers en een aanpassing van de entree. In januari 2014 wordt deze uitbreiding met vier extra kleedkamers en een bestuurskamer in gebruik genomen. Twee van deze kleedkamers zijn in het zomerseizoen door het zwembad in gebruik. Op 29 augustus 2014 wordt de centrale entree voor het zwembad, de tennis- , handbal- en de voetbalvereniging officieel in gebruik genomen.

  De B-junioren, onder leiding van Olaf Peters, beleven zowel in de competitie als in de bekercompetitie, in de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017, grote successen. Anno 2017 beschikt Dirkshorn over een prachtige accommodatie, twee velden en een ruime trainingsmogelijkheid voorzien van een prima verlichting.

  Met de goede prestaties op het veld werd de basis gelegd voor een vruchtbare samenwerking met AZ. De Alkmaarse club komt nog bijna ieder jaar langs in Dirkshorn om het tegen een regioselectie op te nemen in de voorbereiding op hun nieuwe seizoen. Pure promotie voor het voetbal in de regio.