• IN MEMORIAM: Marius Kant (28 april 1947 - 24 augustus 2021)

26 aug 2021
  • Marius is een geboren Dirkshorner die in 1957 op de voetbal kwam. Als 15 jarige maakte hij zijn debuut in het eerste. Hij was 2 benig en had dit aangeleerd door tegen een muurtje van het ouderlijk huis te oefenen.

In 1965 stopte hij met voetballen toen zijn oudere broer Piet aan de gevolgen van een, tijdens het voetballen, opgelopen open beenbreuk was overleden. Een zware tijd volgde voor het gezin Kant.

Hij pakte zijn sportieve carrière weer op met handballen maar kwam later toch weer terug op het voetbalveld. In 1998 werd hij kampioen met het 4de team tegen VIOS 7. VIOS was in die tijd een beroemd (berucht) team maar ze werden in een spannende wedstrijd verslagen.

Zijn sportieve carrière was bescheiden maar hij heeft het meeste naam gemaakt als bestuurder.

In 1977 is hij gevraagd als voorzitter door de scheidende voorzitter Willem Hoogland. Het zondag 1 en 2 waren kampioen geworden, de accommodatie was klaar en het bestuur moest verjongen. Marius was toen 30 jaar en dus erg jong. Hij had een drukke baan bij IBM, maar na enige bedenktijd heeft hij ja gezegd. Uit sociale bewogenheid wilde hij de club helpen en hij was al bestuurslid van de ijsclub.

Het bestuur functioneerde al goed dus hij stapte in een rijdende trein. Hij begon met bestuursleden te vragen die goed in de groep pasten.

Er moest een inhaalslag worden gemaakt met het innen van de contributie. Daar waren ze voorheen altijd t/m april mee bezig. Bij IBM hadden ze een PC privé project. Marius gebruikte dit om het ledenbestand te automatiseren en om acceptgirokaarten, voor de inning van de contributie, te versturen. In zijn contacten met de gemeente moest hij wel wennen aan het werken met ambtenaren want wensen voor de nodige veranderingen moesten voorzichtig aangekaart worden.

Voor het werk uit moesten vaak ‘s morgensvroeg nog brieven en werkzaamheden gedaan worden. De brieven naar de gemeente regelde hij voor toenmalig secretaris Cor Schuit.

Als basis voor een goed bestuur hanteerde Marius de volgorde organisatie, accommodatie en prestatie. De organisatie stond goed. Het jeugdbestuur regelde alles zelf en goed.

Marius begon met alles rubriceren, statuten maken, alles structureren en alle afdelingen een bijdrage laten leveren voor het jaarverslag. Daarna taken delegeren en altijd zorgen voor 7 man in het bestuur.

In 2001 wordt Dirkshorn 1 periode kampioen en in 2002 stopt Marius na 25 jaar als voorzitter bij de VV Dirkshorn. Zo was de cirkel rond van 25 jaar besturen met start en einde met een (periode) kampioenschap. In seizoen 2004 – 2005 is hij nog 1 jaar interim voorzitter geweest. Het belangrijkste in dat seizoen was om de boel draaiende te houden.

Na het besturen werd hij vrijwilliger met vele taken zoals inkoper van kantinevoorraad, organisatie rommelmarkt, grensrechter Dirkshorn 1 en (erg belangrijk) in 2012 werd hij oprichter van de maandagochtendploeg, nu bekend als de grijze mannenclub. Hij wilde met enkele oudere mannen wat gaan betekenen voor de club. Geen moeten, maar vooral ook een sociaal gebeuren. Hij is met Willem Dekker gestart en deze club is al jaren een belangrijke schakel van de vereniging.

Tijdens gesprekken gaf hij aan trots te zijn op alle kampioenschappen, op het oprichten van de zaalvoetbalafdeling in 1971 en op de vele reclameborden welke inmiddels het veld omringen. Onder Marius zijn leiding zijn ook vele uitbreidingen en verbeteringen aan de accommodatie gerealiseerd.

In de nacht van maandag op dinsdag overleed Marius zeer onverwachts in zijn slaap en daarmee is een enorme krater geslagen in de besturen van vele verenigingen en commissies.

De voetbal zal oud (ere)voorzitter Marius blijven herinneren als een bestuurder en clubman die de voetbalvereniging met zijn vernieuwende ideeën en inzet mede heeft gebracht tot wat het nu is, een bloeiende en gezonde vereniging.

Bestuur VV Dirkshorn